Mandala Inspiratie/ Mandala lessen
Verbinden met en door de mandala
Door middel van dit plekje op mijn website wil ik graag mensen met elkaar gaan verbinden, mensen die allemaal 'iets' hebben met mandala's of mandalatekenen of...........levensinspiratie. Door de jaren heen heb ik zoveel mandalatekenlessen geschreven en uitgewerkt, en het me heerlijk lijkt wanneer er ng meer mensen plezier aan gaan beleven. 
Ik krijg soms van mensen die mijn nieuwsbrieven lezen (waar ook regelmatig uitwerkingen in staan) de meest prachtige mandala's opgestuurd (en bijzondere verhalen), waarvan ik weet, dat ook deze weer een bijzondere inspiratiebronnen zouden kunnen zijn voor anderen. Dus op deze manier hoop ik veel mandalaliefhebbers te gaan verbinden.

Hier ga je regelmatig ideen en inspiratie vinden om zelf met mandala's aan de slag te gaan.
Soms een uitwerking, soms een tip om een inspiratiebron te vinden. Soms is alleen het zien van een  mandala al genoeg inspiratie om de potloden (weer eens) op te pakken.

Meestal in het teken van de bijzondere werking van een mandala, en............er komt ook zeker levensinspiratie aan de orde.
Laat je verrassen!!

En het lijkt me ook leuk, om ideen, suggesties, mandala's, verhalen ed. van lezers en tekenaars te plaatsen.Voor nog meer mandala inspiratie kun je verder kijken op mijn Mandala facebook pagina,
die bijna dagelijks bijgewerkt wordt.........


31 december 2016

Intenties......voor het nieuwe jaar........wie maakt ze niet........maar hoe krijg je het zichtbaar, jouw wens/verlangen/hoop. Jaren geleden ben ik begonnen met een jaarkaart te tekenen. Het is door de jaren heen een geweldig middel gebleken om daadwerkelijk te werken aan je droom. Op een creatieve, simpele manier...........

Krachtkaart voor 2017

Gebruik een stevige tekenkaart, die je later, wanneer je mandala klaar is, kunt lamineren.
Ga werken met de getallen uit dit jaartal. In de nummerologie kom je met dit jaar uit op 1 (2+0+1+7=10...1+0=1)
De 10 kan ook in stand gehouden worden, ik denk dat je gewoon moet kijken wat voor jou goed voelt.

Zoek diep in jezelf wat jouw wens is voor dit nieuwe jaar. Misschien wil je een nieuwe baan, misschien wil je wat meer tijd tot je beschikking hebben. Misschien ben je toe aan een nieuwe/andere relatie. Misschien is het vinden van balans een hoge prioriteit.
En probeer met het jaargetal, met symbolen en kleuren daadwerkelijk je wens te tekenen, neer te zetten. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn, de mandala is voor JOU! Jij zet je intentie neer......niemand hoeft het te zien.......niemand hoeft te weten wat jouw diepste wens is.
De uiteindelijke kracht zit in het feit dat je zelf duidelijke woorden (in dit geval een mandala) brengt wat jw wensen zijn. Hoe gek, of groot, f (soms voor anderen) hoe belachelijk het lijkt.

Door met al deze ingredinten aan de slag te gaan, wordt een prachtig beeld op papier gezet, een krachtbeeld. Waar jij alleen de diepere betekenis van weet. Soms kan de mandala omringd worden met woorden (wat ook weer een krachtbron is), soms is de tekening alleen voldoende.

Lamineer je kaart, geef je kaart een plek waar je hem regelmatig zal zien. bijv. op je nachttafeltje.........of in de keuken, net wat je zelf wilt.

Ik wens je heel veel tekenplezier...........en ervaar de magie van de Krachtkaart...........en kijk uit wat je wenst.......het zou zomaar eens uit kunnen komen..........
23 december 2016Winterwende………Midwinter………..Kerstmis…………..Nieuwjaar……..

Allemaal momenten in onze levens……….Momentopnames………..

Verschilt 1e Kerstdag nu zo van bijvoorbeeld de 2e  dinsdag in januari? …….nee het zijn dagen, gevuld met 24 uren………en het is aan ons om deze dagen te vullen zoals wij dat willen en kunnen, waar wij ons goed bij voelen. Dat is aan ons gegeven……….een moment………een dag. Wanneer  je dan nog een stap verder gaat………tijd wat is dat eigenlijk? Wie heeft het verzonnen………..en hoe komt het dat iedereen toch een beetje ‘bij de tijd wil blijven”. Zelf heb ik jaren geleden mijn horloge afgelegd en nooit meer omgedaan. Toegegeven…….met onze huidige apparatuur zomaar voorhanden kunnen we ieder moment kijken hoe laat het is. Zelf heb ik naast mijn bed een gewone wekker staan, wel met een batterij………en een lampje………ik heb er met mezelf een sport van gemaakt om, wanneer ik midden in de nacht wakker wordt……….in te voelen hoe laat het is. Ha vaak lukt het me goed in te schatten en soms denk ik heeee nog lekker een poosje te gaan.

Terugkomend op de bovenstaande vieringen………zelf voel ik meer bij de Winterwende, het dicht bij de natuur zijn en voelen. Een moment van diepe inkeer, rust en verstilling…….en daarna gloort langzaam het lengen van de dagen, de natuur die weer langzaam zal ontwaken.

Dan de Kerstdagen………over het waarom we Kerstfeest vieren……..ik heb door de jaren zoveel over dit grootse gebeuren gelezen, ik weet niet of het allemaal is gegaan zoals wij nu geloven. Maar een prachtig verhaal blijft het. Vooral een verhaal van Hoop en Liefde. Zo kom ik ook bij de kern wat voor mij dan Kerstmis wl betekent. Samenzijn………met dierbaren. In warmte en liefde, gewoon lekker in mijn ‘gewone doen’, doen waar iedereen zelf zin in heeft. Ach en dat er wat extra’s op tafel komt, is helemaal niet erg. Maar niet zoveel zoals alle supermarkten ons willen doen geloven. Liever een klein hapje met liefde gemaakt en opgegeten dan ‘ een berg’ die letterlijk en figuurlijk niet te verstouwen is.

Nog steeds verstuur ik enkele kerstkaarten per jaar…….ook zo’n bijzondere gewoonte. Goede Kerstdagen en gelukkig Nieuwjaar valt te lezen ( toen ik heel klein was, werden er voor Kerst kaarten gestuurd en met Nieuwjaar kwamen weer aparte kaarten, hoe bijzonder!) Steeds denk ik dan weer, maar ik wens je dat alle dagen van het jaar, alle goeds……….daarom branden er bij ons ook zoveel kaarsen in huis, voor zovelen die verdriet hebben, ziek zijn, problemen hebben. Heeft dit nou ook te maken met traditie? Omdat we het ‘zo geleerd hebben’. Hier kan ik heel lang over nadenken, waarom doen we dit, waarom doe ik dit. Dan tot de conclusie komend dat we van hart tot hart kunnen leven, door te denken aan iemand kun je zoveel Liefde en goeds versturen naar die ander. Daar is helemaal geen kaartje voor nodig………..dat is de hartsverbinding…….en dat voelt zo geweldig.

En toch, zo aan de vooravond van de Kerstviering………en ook van het Nieuwe Jaar………..wil ik iedereen heerlijke dagen wensen, en met de hoop dat je het kunt en wilt vieren waar jij je goed bij voelt. Waar het Hoopvolle, Vredevolle en Liefdevolle gevoel helemaal tot zijn recht kan komen. Op de manier zoals jij het wilt. En uiteindelijk wens ik je dat niet alleen de komende dagen maar de rest van al je levensdagen……….

Ada

6 november 2016
Onze Licht- en Krachtplek hier in huis……..
Iedere avond wordt er hier een kaarsje aangestoken voor de Wereld……….voor alle mensen in nood, voor alle situaties die je als eenling niet kunt veranderen…………maar waar wel liefdevolle gedachten naar toe gestuurd kunnen worden, want ik geloof nog steeds dat alle kleine steentjes bij kunnen dragen aan een betere wereld. De chaos waarin de wereld zich bevindt, hoeft niet benoemd te worden…….maar toch blijf ik geloven dat deze wanorde een voorbode is van een betere wereld…..

Er zijn zoveel krachtbronnen dicht bij ons die we kunnen gebruiken, de Engelen, de kristallen, de geometrie, de helende kracht in onze eigen handen……..zoveel…….noem t maar op, zo gemakkelijk in te zetten……..

Laten we met elkaar zoveel mogelijk van deze (kleine) Licht- en Krachtplekken maken……..en ik weet zeker………..het zal worden gevoeld over de hele wereld…………
Masaru Emoto heeft t ons daadwerkelijk laten zien…………goede gedachten, geven goede vibraties……………in alle eenvoud………en in zuiverheid………..

 4 september 2016


Ode aan het ‘gewone’ potlood

Hier in huis vind je overal potloden, niet alleen omdat ik graag teken en kleur, maar ook omdat ik graag schrijf met een gewoon potlood, geen vulpotlood, nee hoor een heel gewoon. Zalig, vooral in mijn agenda, omdat daar nog wel eens iets in veranderd. Ik hoef niet te krassen of door te halen met een pen, nee ik gum het gewoon weg. Dus ook een puntenslijper en gummetjes liggen ook voor het grijpen.

En soms wil ik er gewoon mee tekenen, met het ‘gewone’ potlood, in mijn geval een HB. Niet te hard, niet te zacht, maar net goed.

Stromen over het papier, in de heerlijke zachte grijze kleur. Een beetje aanzetten, een beetje vegen, ng een beetje toevoegen……..een fijne kleuroefening. Zomaar gedachteloos…….

Omdat er op dit moment zoveel keuze is aan kleurpotloden en stiftjes wordt het gewone potlood soms gewoon vergeten, terwijl je er zoveel prachtigs mee kan maken. En wanneer je jezelf helemaal wilt verrassen, voeg een tint toe, en moet je kijken wat er gebeurt op het papier……….

Hoe ik te werk ga? Ik werk dan met een HB potlood. Teken een vorm, en kleur die (gedeeltelijk) in…….gewoon met wattenstaafje wat uitwrijven (natuurlijk zijn er talloze doezelaars………..maar dit heeft vaak iedereen zomaar voor het grijpen liggen), breng wat lichtinval in door met een gummetjes wat grafiet weg te halen, en daarna werk je eventueel met nog wat kleur na.

Kortom, goed te doen voor iedere portemonnee, met materialen die volgens mij iedereen in huis heeft.

Een ‘gewoon’ potlood, kost niet zoveel, maar de mogelijkheden zijn oneindig en vaak zo prachtig………..9 augustus 2016

Spelen met Cirkels in een Cirkel.

Mandala’s tekenen betekent (ik mijn geval) spelen met vormen en kleuren. En iedere keer weer verbaasd zijn wat er op je stukje papier gebeurt. Dat is wat ik jullie ook zo graag wil laten ervaren. Spelen……….met heel eenvoudige basisopzet, maar waar je mee kunt spelen, qua vormen, kleuren, uitwerking.

stap 1

zoek het midden van je papier en zet een cirkel van 12 cm. op de liniaal

stap 2

 
 

deel deze cirkel in achten……zet lijnen door je hele cirkel
 

stap 3

 

zet in het midden van de grote cirkel een kleineere cirkel, van 4 cm. (gerekend op de liniaal). Laat je passer op deze 4 cm. staan. Zet op 8 kruispunten weer cirkels………….kijk goed naar het voorbeeld (onder), waar de kruispunten zich bevinden…………
 

stap 4

 

hier zie je de cirkels in de 8 kruispunten……. 

Stap 5 

 

als laatste plaats je nog eens 8 boogjes, kijk naar de foto waar de kruispunten staan……….

Stap 6

 

En zo komt je uiteindelijke opzet eruit te zien. Dit zijn hulplijnen!
Jij bepaalt wat blijft staan en wat je toe wilt voegen.
Je kunt met deze vormen gaan spelen zodat jouw mandala ontstaat.
 

Misschien vinden jullie het eenvoudige opzet. Maar de ervaring leert, dat je ook een eenvoudige opzet net zo ingewikkeld kunt maken als je zelf wilt. Misschien wil je alle lijnen verdubbelen, zodat er een vlechtwerk zal ontstaan. Misschien wil je de mandala in 1 kleur/tint uitwerken, of met een gewone pen………….zoals altijd……………de mogelijkheden zijn oneindig…………….

veel tekenplezier.........

hier vind je een heleboel uitwerkingen van deze opzet

Uitleg over mijn mandala Gaia


Volgens Wikipedia betekent Gaia (of Gaea) een figuur uit de Griekse mythologie. Zij is de oermoeder, de Aarde, die ontstond uit de Chaos aan het begin van de dingen. De Chaos bevatte alle basisbestanddelen, de vier elementen Aarde, Water, Lucht en Vuur. Daaruit ontstond onder andere Gaia. Haar Romeinse naam is Tellus of Terra.
Gaia, de godin van de natuur, wordt afgebeeld als een vrouw, vaak oprijzend uit de grond, altijd eraan verbonden. Ze staat symbool voor kracht, vernieuwing en transformatie. Zij brengt balans en evenwicht. Je ziet haar vaak als de verbinding tussen hemel en aarde, met de voeten als wortels, de handen oprijzend naar de hemel.

Omdat in deze roerige tijden heel veel niet meer in balans is/lijkt, zie je Moeder Aarde ‘haar veren schudden”. Ze probeert uit alle macht om haar evenwicht weer te vinden, niet alleen voor zichzelf maar ook voor alle prachtige wezens die op haar leven, mensen, dieren, planten, mineralen en stenen.

Wij, mensen, worden dagelijks gewezen op haar ‘strijd’. Door berichten in de pers, de verhalen over landen waar totale chaos heerst, de natuurrampen die zich voltrekken, en soms ondervinden we zelf aan den lijve wat het betekent dat Moeder Aarde uit alle macht zich probeert te herstellen.

Zelf heb ik me altijd heel diep verbonden gevoeld met Moeder Aarde, haar ook altijd gezien als onze Moeder. Op haar mogen we leven, zij draagt ons, ze verzorgt ons, als een echte Moeder. Als eerbetoon aan haar ben ik aan de slag gegaan met een mandala.

De mandala die ik getekend heb staat vol symbolen.
•    De Aardbol in het midden, omringd door de wortels waarop de Gaia staat.
•    Het zijn uiteindelijk 8 vrouwenfiguren geworden (in de numerologie staat 8 voor kracht)
     (voor de vrouwfiguren heb ik wel een ‘malletje’ gebruikt)
•    De handen (getekend als spiralen/ staan voor oneindigheid) omhoog naar de kosmos.
•    Daarachter linten van bladeren (symbool voor alles wat leeft)
•    Het ei (symbool voor vruchtbaarheid),
•    De maan, de zon en de sterren.
•    En ……..als je goed kijkt vind je ook de 4 elementen terug.

Als je zo intens met een tekening bezig bent voel je je ook verbonden met het onderwerp waar je mee bezig bent. De mandala is 50x50 geworden, dus een hele klus. Misschien kun je je voorstellen dat ik mezelf een heel lange periode intens verbonden heb gevoeld met Gaia. Niet alleen toen, maar iedere keer als ik nu mijn mandala zie, zie/voel ik het gevecht van Moeder Aarde en voel ik mijn persoonlijke verbondenheid met haar.

Om je op deze manier te verbinden is heel mooi en het maakt je heel bewust van hoe kwetsbaar alle leven is. Op het moment dat je je realiseert dat wij mensen op onze eigen manier een steentje bij kunnen dragen voor een betere wereld, geeft dat hoop. Hoop op een betere toekomst, voor Moeder Aarde n al haar bewoners. Als wij allemaal in eerlijke oprechtheid wat Licht en Liefde om ons heen uitstrooien, ondersteunen we Moeder Aarde in haar transformatieproces.
 4 juli 2016

 

Werkwijze Open Lotus

Papierformaat 30x30

 

 

Zelf werk ik graag op 30x30 papier. Wanneer jij op een andere grootte werkt, kijk dan even of ‘mijn’ maten op jouw papier passen, zoniet, pas de maten dan aan. Ook werk ik met tovercirkels (vaak te vinden in veel mandalaboeken). Je kunt natuurlijk ook werken met een gradenboog.

 

 

zoek het midden op en zet een cirkel van 11 cm (op je liniaal)

 


 

deel deze cirkel in 12

 

 

zet de passerpunt in punt A in je passerpotlood op punt B

en trek een boog, zoals op bovenstaand voorbeeld

 

werk zo alle 12 punten rond (met halve bogen)

op deze manier ontstaat de Open Lotus

 

Je kunt de lijnen ook nog verdubbelen door bijv. je passer iets groter of kleiner te zetten. Er is nu een prachtig basispatroon ontstaan waarmee je alle kanten uitkunt. Vlakken kunnen gekleurd worden, je kunt vormen uit de natuur toevoegen. Misschien wil je in de kern een symbool tekenen, iets wat voor jou een belangrijk symbool is. Ach de mogelijkheden zijn oneindig! Volg je hart. Het is jouw tekening!

Heel veel tekenplezier gewenst.

Ada
2 juni 2016

Passe-partoutsnijder

Een tijdje geleden schreef ik over de papieren cirkels die ik overhoud wanneer ik zelf een pass-partout snijd voor mijn mandala’s. Naar aanleiding daarvan kreeg ik van iemand de vraag, welke snijder ik daarvoor gebruik.

Allereerst vind ik de afwerking (wanneer je iets inlijst) eigenlijk ng belangrijker dan de tekening zelf. Omdat de omgeving waar zo’n tekening inzit allesbepalend is voor de uitstraling van je werk. Ten eerste wil een mandala ruimte in de lijst, wanneer je de lijst tegen de tekening ‘aanpropt’ kan de tekening niet zichzelf zijn, wordt verzwolgen door de lijst of omlijsting. Dus mijn mandala’s komen altijd in een ruime omgeving.

Wanneer ik op 30x30 werk, komt er gewoon een lijst omheen van 50x50 (ook dat is mijn gevoel, mijn mandala’s komen in vierkante lijsten, dus om mijn mandala’s komen geen lijsten van 40x50 bijv). Ze moeten letterlijk en figuurlijk 'uit kunnen stralen'.

Je kunt een passe-partout laten maken, wat soms best prijzig uit kan vallen, dat is allemaal je eigen keus n portemonnee. Want oh wat zijn er een mooie bij, van prachtige kwaliteit. Omdat ik zelf nogal wat mandala’s heb, vind ik het een t kostbare geschiedenis om er voor iedere mandala n te laten snijden (nogmaals allemaal je eigen keus).

Door de jaren heen heb ik diverse snijders aangeschaft en alle3 voldoen ze voor mij, supergoed zelfs. Soms snijd ik er voor mijn cursisten ook 1. Je mandala ziet er gelijk z anders uit met een ‘omlijsting’. En krijg een goed volledig beeld van je mandala f tekening.

Zoals je op de foto’s ziet, er is er zelfs nog 1 uit het gulden tijdperk………en hij doet het nog steeds goed (ben wel altijd heel zuinig op mijn materialen hoor). Je hebt ze dus voor kleine en grote cirkels…..net wat je wilt gebruiken. En soms worden lijsten verkocht met daarin al de pass-partout……..dus er is een scala aan mogelijkheden. Voor alle duidelijkheid met deze snijders heb je een cirkel, niet met allerlei dubbele lagen aan de rand.......echte cirkelsnijders dus.

Volgens mij is het gewoon altijd proberen, wat voelt voor jou goed……..wat kun/wil je betalen……..kortom…………de afwerking van je mandala is en blijft een persoonlijke smaak……..en er is voor ieder wat wils…………..
31 maart 2016

Omdat het een mijlpaal is…….meer dan 500 likes………….op mijn Facebookpagina.
Om t een beetje te vieren…………een uitleg over h je met bestaande afbeeldingen kunt werken in een mandala……………
Werken met bestaande afbeeldingen.


Soms kom je de meest prachtige afbeeldingen tegen, op een kaart, in een tijdschrift, folder, noem maar op. Dan is er iets in dit beeld wat je diep aanraakt. Natuurlijk kun je ‘het plaatje’ uitknippen en opbergen……..maar wanneer je van mandala’s houdt, kun je dit ook verwerken in en uitwerken tot een mandala.

Hoe ga je te werk.

Kijk naar de grote van de afbeelding…….en zoek daar het formaat tekenpapier bij. Het liefst werk ik met afbeeldingen met een heel groot vel papier (50X50) zodat ik alle kanten opkan. En niet moet stoppen met mijn mandala omdat mijn papier ‘op’ is.
Knip (scheur) je afbeelding (eventueel in t rond) uit…….ga voelen met welke kleuren je wilt werken, in hoeveel segmenten je de mandala in wilt delen (misschien wil je juist helemaal intutief werken).

Het is allemaal aan jou. Geniet van dit tekenen, geniet van de afbeelding die je steeds weer onder ogen hebt, en een mooie plek gaat geven in je mandala (natuurlijk hoeft de afbeelding niet in het midden van de mandala, dat kun je allemaal zelf bepalen). Probeer de afbeelding als het ware over te laten vloeien in je mandala.
Gebruik in ieder geval goed papier…….niet te dun……….gebruik goede lijm. Ook moet het papier waarop de afbeelding staat van goede kwaliteit zijn. Bijv. foto’s uit de Happiness, Landleven, deze bladen gebruiken een hele goede kwaliteit papier.

Zelf werk ik altijd met proeflapjes/proefpapiertjes zodat ik (bijna) zeker weet wat het effect van bijv. het plakken gaat worden.

En op deze manier creer je zelf iets fijns om een afbeelding heen die je om wat voor redenen dan ook raakt.

Ik wens je veel (mandala)tekenplezier……………


11 maart 2016

Uit mijn kleurboekje, wat ik jaren geleden gemaakt heb........een korte uitleg over de 'sluiertechniek'.
 

(kwaliteit is niet z heel goed, maar duidelijk blijft het wel!)


14 november 2015

Vrede voor de hele wereld……..
Ik blijf erin geloven……….de kaarsen steek ik aan………..

Liefde en Licht stuur ik naar iedereen die lijdt, die heeft gezien wat niet door mensenogen aanschouwt had mogen worden…………..
Vrede voor de wereld………….. ik blijf erin geloven…………..

26 september 2015

Vanmiddag de laatste hand gelegd een mandala, gemaakt naar aanleiding van een Graancirkel die gevonden is 24 mei in Engeland............de cirkel vertelt over de Bloedmanen, over het getal 13.................over het NU, en nog veel meer......

13 augustus 2015

Een mandala gemaakt naar aanleiding van de datum 8 augustus 2015 (8-8-8)
Deze tekening kwam als vanzelf tevoorschijn uit mijn potloden........wat er nog meer gebeurde.......kun je lezen op mijn facebookpagina.........ik vind het magisch wat er gebeurde............24 mei 2015 4 en 5 mei 2015

Mensen hebben vrijheid nodig, kunnen hun dromen het beste realiseren als er vrijheid in denken en doen is. Gun de ander ook deze vrijheid, weet dat de ander op zijn opperbest is wanneer hij of zij dromen na kan streven n waar kan maken.

Mensen in alle ruimte laten groeien en bloeien, zodat ze hun bijdrage kunnen leveren aan het leven wat zij gekozen hebben.

Het mooiste geschenk wat je iemand kunt geven is de vrijheid om aan dat levensdoel te kunnen werken. Laat ons streven om een ieder in vrijheid te laten leven, denken en ontwikkelen...........31 maart 2015

Werk in uitvoering.........Heilige Geometrie .........verwerkt in een hele nieuwe serie tekeningen.........wordt vervolgd..........
29 maart 2015

Zomertijd

Er wordt ons verteld dat het nu Zomertijd is. En wij volgen gedwee, je kunt niet anders dan meedoen, want anders lopen wel heel veel dingen niet synchroon met de wereld om je heen.

Het herinnert mij aan de tijd, lang geleden, aan mijn opa. Mijn opa, maar ook mijn vader waren mensen van de natuur, ze leefden gewoon met de natuur, en tja ik, ik kan er gewoon niet omheen. Mijn wezen wil ook mijn eigen natuur volgen.
Wanneer de vogels in de ochtend beginnen te fluiten, roept er iets in me: Eruit! Genieten van de eerste schreden van de dag, de wereld die tot leven komt. De zon die ik hier in Reutum achter de Kuiperberg omhoog zie komen………ik kan er dankbaar voor zijn dat een paar mensen me geleerd hebben n me de vrijheid hebben gegeven om zo dicht bij de natuur te blijven.

Mijn opa, een buitenmens in hart en nieren. Wonend aan de rivier, aan de overkant de koeien die daar de hele zomer graasden. En ik mocht als kind zo vaak mee in de roeiboot, mee naar de ‘overkant’. Als klein kind hollend door het gras, ook een beetje bang voor de koeien………griezelig spannend………..

Nu ik zelf oma ben, kan ik genieten hoe onze oudste kleinzoon, liggend op zijn buik, in het gras een mier bekijkt. Hoe hij hollend achter een bijtje aanzit……….driftig bladeren verzamelt en er in zijn fantasie een hooiberg van maakt.

Mijn opa, mijn grote voorbeeld in een ver verleden. De gezichten van mijn opa en vader lopen door elkaar heen, ze leken op elkaar. Deze tekening heb ik jaren geleden gemaakt…….hij hangt nu daar waar we het huis binnen komen.

“Dag opa, dag pap”, fijn dat je mijn leermeester was (en nog steeds bent)…….
Zomertijd……….gedwongen door de wereld om ons heen………maar onze eigen natuur, onze eigen tijd…..die is helemaal van ons………

ik wens je een heerlijke "Zomertijd"


21 maart 2015

De natuurelfen zingen......wakker worden..........

Wat is het heerlijk om te leven met wisselende seizoenen. Wind, regen, zon het hoort bij de natuur, maar ook bij onze eigen natuur. Sommige dagen gevuld met zonneschijn, sommigen met regen en storm.

Geuren en kleuren vullen de natuur, maar ook je eigen leven.Geen dag gelijk, altijd weer een uitdaging. Wat zal deze dag weer brengen. Neem deze dag met beide handen aan.

De eeuwige rondgang van de natuur, na de winter komt er lente, die de wereld weer zal kleuren na de koude, grijze winter. de knoppen van de bomen groeien weer, de bladeren laten het eerste groen weer zien. Dat gebeurt n, maar dat is al eeuwenlang zo.

En als je goed luistert..........hoor je de natuurelfen zingen:
"wakker worden.............het is weer lente".
Ik wens je een heerlijke lentewende.


12 maart 2015

Grrrrrr deze mandala-opzet is helemaal NIET mijn ding…………
Wanneer je regelmatig op internet vertoeft, kom je de meest mooie dingen tegen. Een paar dagen geleden zag ik een wonderschone stervorm met aurakleuren tegen. Mmmmm een leuke uitdaging om zomaar zelf mee aan de slag te gaan. Niet natekenen (haha lukt toch nooit) nee, de basisvorm en daarin mijn eigen weg gaan.

Een middagje vrij, de vorm op papier gezet en een beetje frbelen en inkleuren. Ik ‘schets’ altijd mijn tekeningen wanneer er een statische vorm inzit…….heb ik de vorm in mijn vingers en kan ik met kleuren en andere vormen schetsen op mijn ‘proefblaadje’.

Zo ook deze keer……….en jawel ik kwam erachter als ik deze vorm ‘helder’ op papier moest krijgen ik de vorm na moest tekenen met een fineliner……….en ja hoor, wat gebeurde er……….er ontstond een kleurplaat. Niets mis mee, zou je zeggen. De boekwinkels liggen vol met kleurboeken voor volwassen, dus wat zit ik nou te miepen. Een kleurplaat, waar je helemaal geen eigen vormen aan toe kan voegen, omdat de lijn van de fineliner er al staat. Voor mij voelt het helemaal niet goed.

Toch dit keer maar doorgezet, en niet de hele handel aan de kant geschoven. Zitten kleuren (want zo voelde het cht) met rode wangen en stikkensvol weerzin naar deze mandala.
Ik weet precies waar de weerzin inzit……….ik kan (voor mijn gevoel) niet zwieren en zwaaien op papier. Een koningskroon bijvoorbeeld zit ook vol lijnen, maar wanneer je ze tekent met potlood kun je weghalen en laten staan wat je wilt.

Voor mij dus een prachtige oefening van hoe ik gn mandala’s wil tekenen. Ik weet dat ik de vrijheid wil ervaren, ook op papier. Mijn potloden moeten alle ruimte krijgen om een eigen weg te kiezen, ze mogen dansen op papier………..en ik wil mezelf blijven verwonderen met de kleuren en vormen die als vanzelf ontstaan.

Dat is wat ik ook altijd wil proberen te vertellen aan alle mandalatekenaars. Mandalatekenen is een proces, een proces van jezelf, met jezelf, van ontdekken. We willen zo graag een ‘mooi plaatje’, maar dat is mandalatekenen zeer zeker niet, het is een proces wat je met jezelf aangaat. Soms realiseren mensen zich dat totaal niet, hebben niet in de gaten wanneer je met vormen aan de gang gaat, dit in je lichaam een heel scala van processen in de gang zet. Dat er verdriet kan ontstaan, weerstand of een onbegrensde vrolijkheid. Alle emoties kunnen voorbij komen. In alle heftigheid.

Nadat ik de gekleurde bellen rondom de stervorm had gezet…………ja toen voelde ik iets van vrijheid in mijn tekening…..mijn eigen toevoeging………de belletjes die mogen dansen en zwieren op het papier.
Kortom deze mandala is ‘mijn persoonlijke gevecht’ geweest de afgelopen dagen. Een hernieuwde ontdekking……….ik wist het wel, en toch stapte ik weer in de ’valkuil’………en mocht ik zelf weer ontdekken dat VRIJHEID met grote letters een item in mijn leven zijn……….en ook zeker in mijn creativiteit………….in mijn mandala’s………..
 10 maart 2015

Wees dankbaar als je verwondering kunt voelen. Verwondering over het leven. De zon die iedere morgen weer haar licht over de aarde uitspreidt. De vogel die mensen wekt met haar vrolijke gezang, het ruisen van de wind in de bomen en die op deze manier hn verhaal vertellen.

Straal die verwondering uit naar je omgeving, deel het met anderen. Zodat een golf van verwondering over de wereld zal gaan.


Onze prachtige wereld met al haar wonderen..............


De wereld is in verandering..........sommigen zien hierin chaos, anderen zien hierin juist de omslag, de weg naar vernieuwing......

Dicht bij jezelf blijven, en steeds proberen de wereld met verwondering te zien........de wonderen die zomaar onder onze neus gebeuren.

19 februari 2015
14 februari 2015

Vandaag…..Valentijnsdag.
Een dag waarop mensen elkaar vertellen dat ze van iemand houden in welke relatie dan ook. Zussen, geliefden, onbekende aanbidders, kinderen. Zelf heb ik niet zoveel met deze dag……….wl om de ander te laten weten dat om hem/haar geeft……….maar dat niet 1 keer per jaar, nee hoor, iedere keer wanneer de gelegenheid zich aandient. Iemand vertellen dat je zo blij bent met die ander, dat je je zo verbonden voelt met die ander.
Zelf voel ik me een mensenmens, die probeert om ieder mens te respecteren om wie hij/zij is, en daarvan te houden. Zelfs mensen die door anderen het niet waard gevonden worden om van te houden, ook zij zijn het waard om van te houden.

En dan het houden van……..er zijn ook veel mensen die alleen zijn/leven. En er zijn mensen die zich eenzaam voelen (daar zit een levensgroot verschil in). Maar weet dat er ltijd van je gehouden wordt. Het hele universum houdt van je……..een groots iets, wanneer je daar dieper over nadenkt. De Gidsen en Beschermengelen om je heen, laten je voortdurend weten dat ze van je houden, voor je zorgen. Vaak vergeten we te luisteren……..maar gehouden wordt er  van ons allemaal!!!

Dus eigenlijk mogen we ons ieder moment van ons leven koesteren in de Liefde………..is dat niet een geweldig gevoel………….Niet 1 dag per jaar, nee ieder moment in ons leven………

Ik wens iedereen een heerlijke (Valentijns)dag

29 januari 2015

Superleuk!! Marit heeft een poosje bij mij mandala's getekend...........zo mooi, en ze is hier helemaal haar eigen weg in gegaan. Vandaag las ik op haar blog, dat er een prachtig boek is verschenen, waar zij aan mee heeft gewerkt.......haar site vind je hier
Hoe je het kunt bestellen, vind je ook op haar site.......

18 januari 2015

Hoe kunnen we met elkaar de wereld veranderen......er wordt al zo hard gewerkt door zoveel mensen om dit te bewerkstellingen..........Dit verhelderende gesprek met Marcel Messing laat zien wat er werkelijk gebeurt met Moeder Aarde en al haar bewoners.......
Een prachtig interview wat bij mij een grote indruk heeft achtergelaten.... het kijken en invoelen waard........
11 januari 2015

Een prachtige inspirerende site met heel veel mogelijkheden tot uitoefening van rust, ontspanning, dankbaarheid......waarin de Zentangle n de betekenis n het doorwerken ervan helder en duidelijk uitgelegd wordt.......

 6 januari 2015

Dit is toch wel het ultieme mandala'tekenen'.........de rust.......de uitstraling...............de sereniteit...........zo mooi........


29 december 2014

27 oktober 2014

Vandaag is het een bijzondere dag! Een vieringsdag. De dag dat mijn moeder 84 jaar geleden geboren werd. Helaas is ze al zo lang niet meer hier in ons midden. Maar..........ze is nog zo dichtbij. Dagelijks is ze in mijn omgeving, voel ik haar, spreek ik haar............ deze tekening met tekst is jaren geleden uitgegeven in mijn boekje.
Deze tekening is nog niet eerder op internet verschenen, tot deze dag. Een tekening die ik 8 jaar geleden maakte. Met deze tekst erbij:

"Verbonden met het heden en de toekomst. Daar sta jij als mens middenin. Je draagt vorige levens ergens diep in je mee en de toekomst doemt op in de verte.

En je voelt de verbondenheid met de mensen uit vroegere tijden en de invloed daarvan. Maar ook de diepe warmte en liefde die ergens diep in je onderbewustzijn aanwezig is.

In de eeuwige cyclus zal de verbondenheid voortbestaan, wel in een andere hoedanigheid, maar de herkenning en de liefde zal blijven bestaan.

Je hoeft alleen maar in de ogen van de ander te kijken............"

Opdragen aan mijn moeder, mijn dochter n mijn kleindochter.........bijzondere vrouwen.
Dank jullie wel dat jullie mij willen omringen.

23 oktober 2014
Nou als dit geen mandala inspiratie is......................hihi zonder een passer kom je dus een heeeeeeel eind.........(leuk filmpje...........)


19 oktober 2014
Geraakt werd ik door het nieuws dat afgelopen vrijdag Masaru Emoto is overleden. Een man die de wereld liet zien wat gedachten met jou maar ook vooral met anderen kunnen doen. Hij laat een prachtig erfgoed na met de meest wonderbaarlijke foto's van de magie van de waterkristallen............


“Water is the mirror that has the ability to show us what we cannot see. It is a blueprint for our reality, which can change with a single, positive thought. All it takes is faith, if you’re open to it.”dank je wel, voor wat je mij in ieder geval hebt geleerd.........
 8 oktober 2014

Op herfstachtige middagen in Twente, als de regen tegen de ramen klettert, de wind om het huis raast……….dan vloeien de kleuren uit mijn potloden.
In gedachten zie ik achter in ‘ons’ bos, de elfen dansen op de goudgele, krakende blaadjes. Samen met de laatste vlinders van deze zomer. De elfenbankjes worden drukbezocht door het feerieke volkje. Sprookjesachtig.

Er wordt verteld dat……….op de dag van de Volle Maan, als je in de nacht goed kijkt en luistert, je deze wonderlijke wezentjes ziet en hoort.
En weet je………….ik geloof erin…………..

 7 oktober 2014

Deze prachtige tekst kwam ik echt op het juiste moment tegen...........het steunt en geeft kracht:

God says:
"The reason some people have turned against you and walked away from you without a reason, has nothing to do with you. It is because I have removed them from your life, because they cannot go where I'm taking you next.
They will only hinder you in your next level , because they have already served their purpose in your life.
Let them go and keep moving. Greater is coming...........
saysThe Lord...........
 5 oktober 2014
20 september 2014

We zijn allemaal verbonden met de natuur, met nze natuur.
We kunnen niet leven zonder zon, zonder zuurstof waar de bomen en planten voor zorgen. Dieren die onze harten verwarmen. Een hondje wat je komt troosten, een vlinder die een vreugdedansje voor je uitvoert. Het roert ons.

Diep van binnen wordt de eeuwenoude band nog gevoeld. Hunkeren we soms naar de eenvoud van de band tussen mensen, dieren en planten. Weten we, we kunnen niet zonder elkaar.

Laat ons ook zorg dragen voor de natuur die ons omringt. Laten we ons dankbaar voelen voor de zon, de vogel die zijn lied zingt, de roos die geurt in de avond, de sterrenhemel bij nacht.

Kortom, geniet van alles wat zo dichtbij bij je leeft.

Ik wens je een heerlijk weekend.............


14 september 2014

Kunst

Het is een kunst balans te vinden.
Ik, die ander, geven en nemen.
Onderscheid te maken tussen
Vasthouden en Loslaten.

Het is een kunst om, voluit mens te zijn
die volop leeft en toch de luwte zoekt
om bij te tanken, kracht te vinden.

Het is een kunst om zonder angst te aanvaarden
dat leven niet altijd balans is.
En Gods wonder te zien door alle chaos
van tegenstrijdigheden heen.


 7 september 2014

Je ruikt het, je voelt het, je ziet het. Ondanks de heerlijke dagen, de fijne temperatuur, de zonnestralen, je voelt dat de zomer teneinde loopt. De herfst is in aantocht. Ik geniet altijd zo van dit seizoen. Vooral de kleuren en geuren, daar kan ik stil van worden. Je weet, we glijden langzaam naar een ander jaargetijde, maar daar wacht ons straks de diepe herfst om daarna over te gaan naar de winter. Dankbaar ben ik voor het feit dat ik leef in een land waar seizoenen echt voelbaar en zichtbaar zijn. En dat ik kan tekenen wat me op dat moment raakt in de natuur.

Zo ook een aantal jaren geleden..........De hele zomer had er een grote egel door onze tuin gezworven. In de nachtelijke uren hoorde je zijn gescharrel in de tuin, soms z dat ik er wel eens wakker van werd, en ging kijken wat ik toch hoorde. In onze tuin stond toendertijd een pruimenboom, nou daar kwam de egel van smullen, van de gevallen vruchten. Hij/zij scharrelde wat uren rond onder deze boom. Totdat er een moment kwam, dat 'onze' egel, onder een struikje zat en heel stilletjes bleef zitten. Foute boel. In de loop van de dag, bleef ik hem in de gaten houden, maar het mocht niet baten. Uren laten vond ik de egel, onder het struikje, daar waar hij uren gescharreld had. Hij heeft een rustplekje gekregen in de tuin, vlak bij de pruimenboom. En altijd als ik deze tekening tegenkom, moet ik even aan 'onze' egel denken. Een warme herinnering...................aan ons stekelige vriendje.
24 augustus 2014

Je basis.
Wie ben je, waar ga naar toe? Je bnt je eigen basis. Het beginpunt van alles.........vanuit je basis bouw je verder.
Niemand anders geeft je deze basis, alleen jijzelf. Vertrouw erop. Het is goed. Hier vind je balans en van daaruit kun je je leven invullen,opbouwen, daadkracht vinden. Jij maakt de keuze!

Wees puur, wees jezelf. Dat zal je verder dragen, je leven lang, wat je ook doet, wat je ook wordt aangedaan.
Vertrouw op je eigen basis. Die is goed!!
(uit het boekje: "De cirkel van het leven in de Mandala")


 9 augustus 2014

 7 augustus 2014

Om je heen kijkend zul je veel mensen herkennen van vroegere tijden.Ze komen vanuit alle windrichtingen, gehuld in alle kleuren van de wereld. Allemaal op zoek naar geluk, liefde, vrede en gezondheid.........Ieder met een eigen verhaal, vol passie vertelt in alle talen van de wereld.
Allemaal zijn we op dit moment hier, om voorwaarts te gaan met de wereld. Te zorgen dat Moeder Aarde toekomst krijgt. Met Liefde en Toewijding. Dat alle mensen, dieren, planten en mineralen hun geheimen mogen prijsgeven, in verdraagzaamheid.
Om gezamenlijk een nieuw Tijdperk in te gaan..........
(uit mijn boekje Cirkel van het Leven in de Mandala)20 juli 2014

Luchtkastelen, we bouwen ze allemaal...........blijf erin geloven, blijf in jezelf geloven, en vooral, blijf in de mensheid geloven...........

15 juli 2014

Reutum, half 7 in de ochtend........Heerlijk de vroege morgenzon, de koelte van de nacht nog voelbaar. Koeien in de wei staan zachtjes te loeien, de haan in de verte laat zich al een tijdje horen, de vogels die heel druk bezig zijn met alle kinderen. Deur wagenwijd open en genieten van alle geluiden die de vroege morgen 'kleuren'. De hortensia's in volle glorie.......... iedereen een fijne zomerdag gewenst......
10 juli 2014

In deze zomerperiode zal ik regelmatig een tekening met het daarbij behorende verhaal plaatsen. De tekeningen en de verhalen komen uit mijn boekje: "De cirkel van het leven in de Mandala".

Aan al mijn tekeningen zit een verhaal vast, soms van mezelf, soms over iets wat ik om me heen zie gebeuren.
Een aantal jaren geleden heb ik een boekje uitgegeven met daarin mijn tekeningen en de verhalen die bij de tekeningen horen...........graag neem ik je mee...........
Hersenspinsel:
Voor veel mensen is het vakantieperiode............een rust periode..........

In een rustperiode overdenken mensen het leven, hun toekomst. Wat willen ze of kunnen ze gaan doen, wat kunnen ze gaan ondernemen.
Soms wordt het denken z veel, dat het lijkt of je opgeslokt wordt door de ideen. Te veel om op te noemen, te veel kansen en te veel mogelijkheden. T veel hersenspinsels. Maar diep in jezelf weet je al welke volgende stap je zult gaan zetten. Probeer die droom na te gaan. Er is er maar n die jouw droom waar kan maken, dat ben je zelf.

Lf en belf je dromen.
En het zal ineens helder zijn waar je toekomst ligt, waar je kansen liggen. Maak ze waar, je hersenspinsels........geloof in je eigen kracht en werk ze uit.


18 juni 2014

Hoe heerlijk is om op deze manier gewoon een cirkel te tekenen, en te kijken waar JIJ nu staat.............


 3 februari 2014

Graag wil ik jullie kennis laten maken met een prachtige lichaamsoefening waar je als het ware alle pijn en spanning uit je lichaam 'draait'. Diana Koornstra heeft n de oefening op haar site gezet, en geeft je de gelegenheid een workshop in deze oefening te volgen!


18 december 2013
Voor alle oma's, zo schattig!!  

terug naar hoofdmenu