Even voorstellen..........

Ongeveer 15 jaar geleden, kwam ik voor het eerst in aanraking met mandala’s.  Niet wetend wat de symboliek of achterliggende gedachten waren, viel ik voor de ronde vormen en de prachtige kleuren die gebruikt werden. Mijn hele leven heb ik al getekend, meestal met gewoon potlood, houtskool, pastel of inkt, maar met deze mandala’s was het liefde op het eerste gezicht. Al tekenend leerde ik veel over kleur, de symboliek, getallen enz. Ik heb mijn mandala-opleiding gevolgd bij Arina Hartwigsen, tekendocente en -therapeut in Wijk bij Duurstede. 

Daarnaast heb ik mezelf ook op andere gebieden verder ontwikkeld. Ik werk o.a. ook met Reiki en  Bach Bloesem Remedie. Daarnaast is het beoefenen van yoga en het werken met kruiden ook een onderdeel van mijn leven.  In het dagelijks leven werk ik ook heel graag met de Engelen (ze komen dan ook regelmatig in mijn mandala's terecht).

In mijn mandala's gebruik ik alleen kleurpotloden (af en toe een fineliner). De ontwerpen zijn van mezelf, soms door wat hulplijnen te zetten, soms helemaal intutief. Voor mij betekent het mandalatekenen, ontspanning, ontwikkeling en ontdekking. Met het zogenaamde sluieren, heel licht laag over laag aanbrengen, ontstaat een vorm van intense rust. Je kunt het vergelijken met een vorm van meditatie. Door dit sluieren ontstaan ook de mooie diepe kleuren. Het is echter zeer 'arbeidsintensief'. In de grote mandala's zitten ongeveer 60 tot 70 tekenuren.  Bij alle mandala’s hoort een eigen verhaal, over mezelf, over een bepaalde fase in mijn leven, of bijvoorbeeld een boek wat me geraakt heeft, wat ik op deze manier wil en kan verwoorden.  

In de mandala's kun je ook getallen verwerken, de zogenaamde numerologische mandala's. Deze kunnen worden opgebouwd aan de hand van een getallenreeks. Bijvoorbeeld de geboorte- of sterfdag van iemand. Maar ook een huwelijksdatum kan erin verwerkt worden, kortom ieder belangrijk moment kan 'verwoord' worden in een mandala. In zo'n tekening kun je ook iets persoonlijks toevoegen, bijv. een hobby, sterrenbeeld, of je gebruikt iets uit het geboortekaartje. Kortom de mogelijkheden zijn oneindig. Tijdens het tekenen ontstaan vaak spontaan allerlei figuren op papier, door goed naar deze symboliek te kijken kun je meestal voor jezelf wel vertalen wt daar op het papier verteld wordt. Misschien iets wat op dit moment belangrijk is in je leven, mensen, thema's. Dat is de kracht van de mandala. Hij geeft je ook weer iets terug. Een stukje inzicht in jezelf.

De afgelopen 9 jaren heb ik mensen begeleid met het tekenen van mandala's. Met de nadruk op begeleiden, want het resultaat komt helemaal vanuit jezelf. Het is jw spiegel. Het is prachtig om te zien, wanneer mensen zo intensief aan het tekenen zijn, alles om zich heen vergeten, maar ook vaak in zichzelf alles los kunnen laten. Daardoor de ruimte in zichzelf ontwikkelen voor meer groei en ontplooiing.


Wil je iets meer weten, neem gerust contact met me op.


klik hier om terug te keren>